Αυχεναλγία ή αυχενικό σύνδρομο όπως συνήθως αναφέρεται από τους ασθενείς, ονομάζεται ο πόνος που εντοπίζεται στον αυχένα και πολλές φορές αντανακλά στον ώμο, στο χέρι ή στο κεφάλι. Είναι ιδιαίτερα συχνό σύμπτωμα καθώς έχει υπολογιστεί πως το 70% του πληθυσμού θα παρουσιάσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο αυχεναλγίας στη διάρκεια της ζωής του και κάθε χρόνο το 10% του πληθυσμού θα παρουσιάσει ένα επεισόδιο. Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, μετά από μία απότομη κίνηση ή μία κάκωση, ή να εγκατασταθεί σταδιακά και να παραμείνει για εβδομάδες ή και μήνες.
Συνήθως προκαλείται από την κακή στάση του σώματος και την χρόνια καταπόνηση. Στο 90% των περιπτώσεων τα αίτια είναι μηχανικά και στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί σε 6-12 εβδομάδες.
Αίτια της αυχεναλγίας:
-Μυϊκός σπασμός
-Σπονδυλαρθρίτιδα
-Δισκοκήλη – δισκοπάθεια
-Σπονδυλολίσθηση
-Ρευματικές παθήσεις
-Νεοπλάσματα
-Οστεοπόρωση
-Ινομυαλγία
Αυχενική μυελοπάθεια είναι μια σοβαρή κατάσταση που οφείλεται στην σπονδυλική στένωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Προκαλεί αδυναμία και αιμωδίες στα άνω και κάτω άκρα, αστάθεια, σπαστικότητα και διαταραχές στη βάδιση.
Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή (αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη), τροποποίηση της καθημερινότητας και εξατομικευμένα προγράμματα φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης.
Η αυχεναλγία (πόνος στον αυχένα) πρέπει να χειρουργηθεί όταν δεν υποχωρεί με συντηρητικές μεθόδους ή όταν ο ασθενής παρουσιάζει αιμωδίες (μούδιασμα), αδυναμία ή παράλυση στα άκρα.
Τρόποι Αντιμετώπισης
– Αυχενική Δισκοπλαστική
-Αυχενική Δισκεκτομή
-Αυχενική Αρθρόδεση
-Αυχενική Σπονδυλοδεσία