ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΙΣΧΙΟΥ
Η αρθροσκόπηση ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία μια κάμερα εισάγεται στην άρθρωση του ισχίου διαμέσου μικρών τομών.
Οι ενδείξεις της αρθροσκόπησης είναι η εκτίμηση και αντιμετώπιση βλαβών του επιχείλιου και του αρθρικού χόνδρου, αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων, επεμβάσεις στον αρθρικό θύλακο και στον στρογγύλο σύνδεσμο καθώς και εκτίμηση και αντιμετώπιση της οστεονέκρωσης της μηριαίας κεφαλής.
Η άρθρωση του ισχίου βρίσκεται βαθιά σε σχέση με ‘’επιφανειακές΄΄αρθρώσεις όπως το γόνατο και η πρόσβαση της είναι σχετικά δύσκολη. Οι εξελίξεις στις χειρουργικές τεχνικές και την ιατρική τεχνολογία έχουν καταστήσει την αρθροσκόπηση μια ασφαλή επέμβαση. Η βαθιά γνώση του αντικειμένου και η υψηλού επιπέδου εμπειρία είναι απαραίτητα στοιχεία του Ορθοπεδικού Χειρουργού που κάνει αρθροσκοπικές επεμβάσεις στο ισχίο.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΙΣΧΙΟΥ
– Νέοι δραστήριοι αθλητικοί ασθενείς με ιστορικό πόνου στο ισχίο
– Ασθενείς με πόνο στο ισχίο διάρκειας μεγαλύτερης των 6 μηνών που δεν ανταποκρίθηκε σε συντηρητική θεραπεία (φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία)
– Τραυματισμός του ισχίου με οξεία έναρξη πόνου και διαταραχές της κινητικότητας της άρθρωσης
Ασθενείς με βαριές αρθριτικές αλλοιώσεις δεν είναι υποψήφιοι για αρθροσκόπηση ισχίου.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΙΣΧΙΟΥ
– Μικρή επεμβατικότητα
– Συντομότερη παραμονή στην Κλινική
– Ταχεία περίοδος αποκατάστασης
ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
– Αίσθημα ‘’βάρους΄΄στην περιοχή του ισχίου αναμένεται το πρώτο 24ωρο μετά το χειρουργείο
– Κινητοποίηση του ασθενούς και έναρξη βάδισης λίγες ώρες μετά το χειρουργείο
– Χρήση βακτηριών για 2-4 εβδομάδες ανάλογα με τη βαρύτητα του χειρουργείου
– Μετεγχειρητική παρακολούθηση από τον Χειρουργό την 2η, 4η , 6η εβδομάδα
– Εξειδικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης με τη βοήθεια φυσικοθεραπευτή διάρκειας 6-12 εβδομάδων
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Συντηρητική θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε μικρές , εκφυλιστικές ρήξεις . Η συντηρητική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με αναλγητικά , αντιφλεγμονώδη , παγοθεραπεία , φυσικοθεραπεία , ασκήσεις ενδυνάμωσης και στη συνέχεια παρακολούθηση του ασθενούς για την πρόληψη πιθανής υποτροπής ή /και εξέλιξης σταδιακά αρθρίτιδας στο γόνατο .
Σε περίπτωση που τα συμπτώματα του ασθενούς δεν βελτιώνονται και σε όλες τις άλλες ρήξεις μηνίσκου η θεραπεία είναι χειρουργική με αρθροσκόπηση . Αν η ρήξη του μηνίσκου αφορά το περιφερικό του τμήμα που αιματώνεται και συνεπώς έχει δυνατότητα επούλωσης γίνεται συρραφή του μηνίσκου με σκοπό να προστατεύσουμε το γόνατο από μελλοντική φθορά . Αν η ρήξη είναι σε τμήμα που δεν έχει αιμάτωση γίνεται μηνισκεκτομή αφαιρείται μόνο το ραγέν τμήμα και διατηρείται όσο δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του μηνίσκου.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
– Οίδημα, εκχύμωση και αίσθημα ‘’βάρους΄΄στην περιοχή του ισχίου λόγω της έλξης που εφαρμόζεται στο σκέλος κατά την διάρκεια του χειρουργείου
– Προσωρινό μούδιασμα στην βουβωνική χώρα και στο μηρό
Οι προαναφερθείσες επιπλοκές είναι σπάνιες και η διάρκεια τους δεν ξεπερνά τις 24-48 ώρες μετεγχειρητικά