ΑΝΑΤΟΜΙΑ
Οι μηνίσκοι (έσω και έξω) είναι ανατομικές δομές αποτελούμενες από κολλαγόνες ίνες που διαπλέκονται μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο ώστε να δέχονται μεγάλα φορτία.Έχουν ημισεληνοειδές σχήμα και παρεμβάλλονται μεταξύ του μηρού και της κνήμης προστατεύοντας τους χόνδρους. Η αξία των μηνίσκων στην προστασία του γόνατος από την ανάπτυξη αρθρίτιδας έχει απόλυτα τεκμηριωθεί από την σύγχρονη ιατρική έρευνα.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΚΩΣΗΣ
Η ρήξη του μηνίσκου είναι πολύ συνηθισμένος τραυματισμός .Σε νέα άτομα που οι μηνίσκοι δεν είναι φθαρμένοι , η ρήξη μηνίσκου συμβαίνει συχνά στη διάρκεια της άθλησης με κάποια στροφική κάκωση κατά την οποία οι δυνάμεις που ασκούνται υπερβαίνουν την αντοχή των μηνίσκων και πολύ συχνά συνυπάρχουν και άλλες κακώσεις όπως η ρήξη του Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου . Αντίθετα σε μεγαλύτερους ασθενείς οι μηνίσκοι είναι εκφυλισμένοι και η ρήξη μηνίσκου ή εκφυλιστική ρήξη είναι μεμονωμένη βλάβη και μπορεί να συμβεί και σε καθημερινές , απλές δραστηριότητες όπως το γονάτισμα και το βαθύ κάθισμα.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τη στιγμή της ρήξης του μηνίσκου μπορεί να νιώσετε οξύ πόνο, κάποιο θόρυβο σαν να σπάει ή σχίζεται κάτι και να μην μπορείτε να συνεχίσετε τις δραστηριότητες σας . Στη συνέχεια μπορεί το γόνατο να πρηστεί. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι :
– Πόνος ποικίλης έντασης που επιδεινώνεται σε φόρτιση ή κίνηση
– Πρήξιμο ( αίμαρθρο ή ύδραρθο )
– δυσκαμψία ,
– αστάθεια ,
– εμπλοκή όταν το σπασμένο τμήμα του μηνίσκου παρεμβάλλεται και δεν επιτρέπει την κίνηση
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η διάγνωση της ρήξης μηνίσκου γίνεται από το ιστορικό και την κλινική εξέταση με τις ειδικές δοκιμασίες που αναπαράγουν τα συμπτώματα . Η μαγνητική τομογραφία επιβεβαιώνει τη διάγνωση , αναδεικνύει άλλες πιθανές βλάβες και παρέχει στον ιατρό πληροφορίες για την ακριβή εντόπιση , το είδος και το μέγεθος της βλάβης. Αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Συντηρητική θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε μικρές , εκφυλιστικές ρήξεις . Η συντηρητική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με αναλγητικά , αντιφλεγμονώδη , παγοθεραπεία , φυσικοθεραπεία , ασκήσεις ενδυνάμωσης και στη συνέχεια παρακολούθηση του ασθενούς για την πρόληψη πιθανής υποτροπής ή /και εξέλιξης σταδιακά αρθρίτιδας στο γόνατο .
Σε περίπτωση που τα συμπτώματα του ασθενούς δεν βελτιώνονται και σε όλες τις άλλες ρήξεις μηνίσκου η θεραπεία είναι χειρουργική με αρθροσκόπηση . Αν η ρήξη του μηνίσκου αφορά το περιφερικό του τμήμα που αιματώνεται και συνεπώς έχει δυνατότητα επούλωσης γίνεται συρραφή του μηνίσκου με σκοπό να προστατεύσουμε το γόνατο από μελλοντική φθορά . Αν η ρήξη είναι σε τμήμα που δεν έχει αιμάτωση γίνεται μηνισκεκτομή αφαιρείται μόνο το ραγέν τμήμα και διατηρείται όσο δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του μηνίσκου.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Η επέμβαση δεν χρειάζεται νοσηλεία , μπορείτε να πάτε στο σπίτι την ίδια μέρα . Αν έχει γίνει μηνισκεκτομή η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται σε λίγες μέρες και στις αθλητικές σε 3 εβδομάδες . Στην περίπτωση της συρραφής μηνίσκου χρειάζονται για 4 εβδομάδες βακτηρίες , κινησιοθεραπεία και η επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες απαιτεί συνήθως 3 μήνες .