ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
Η ολική αρθροπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση στην οποία αφαιρείται η φθαρμένη άρθρωση και αντικαθίσταται από μια τεχνητή. Η τεχνητή άρθρωση, η οποία ονομάζεται και πρόθεση αποτελείται από δυο μέρη:
• Ένα μέρος αντικαθιστά την κεφαλή του μηριαίου
• Ένα μέρος αντικαθιστά την κοτύλη και τοποθετείται στην λεκάνη
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
Οι συνεχείς εξελίξεις στην τεχνολογία των ολικών αρθροπλαστικών έχει οδηγήσει την συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική να δηλώνουν σημαντική μείωση του πόνου και βελτίωση της κινητικότητας. Μάλιστα, τα πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας οδήγησαν να χαρακτηριστεί ως το χειρουργείο του αιώνα. Οι ασθενείς μπορούν με μεγάλη άνεση να πραγματοποιήσουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους (να περπατήσουν, να οδηγήσουν, να σηκωθούν από καθιστική θέση, να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες).
Τα αποτελέσματα φαίνονται από τις πρώτες μετεγχειρητικές μέρες, αλλά η αποκατάσταση θα διαρκέσει από 6 εβδομάδες εώς 3 μήνες ανάλογα με την προεγχειρητική κατάσταση του ασθενούς, την γενική κατάσταση της υγείας του και τον τύπο της επέμβασης.
Η διάρκεια της ολικής αρθροπλαστικής είναι 15-20 χρόνια και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (το αυξημένο σωματικό βάρος και οι υπερβολικές δραστηριότητες προκαλούν μεγαλύτερη φθορά).
Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι ασθενείς δε θα χρειστούν ποτέ άλλη επέμβαση.
ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ
Ο ασθενής θα πάρει είτε γενική είτε περιοχική αναισθησία (ανάλογα με τη γενική κατάσταση της υγείας του ασθενόυς και την χειρουργική τεχνική). Η διάρκεια του χειρουργείου είναι συνήθως 1-2 ώρες.
Μετά την αναισθησία και την τοποθέτηση του ασθενούς σε κατάλληλη θέση διενεργείται τομή και αφαιρούνται τα φθαρμένα στοιχεία της άρθρωσης. Στη συνέχεια τοποθετείται η πρόθεση, η οποία σταθεροποιείται είτε με τη χρήση ‘’χειρουργικού τσιμέντου’’ είτε με τεχνική ‘’Press Fit’’ είτε και με τις δυο τεχνικές(υβρίδιο).
Οι νέες χειρουργικές τεχνικές έχουν περιορίσει σημαντικά τις απώλειες αίματος και την ανάγκη για μετάγγιση.
ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ
Μετά την ολοκλήρωση του χειρουργείου ο ασθενής μεταφέρεται στο θάλαμο νοσηλείας.
Ο ασθενής θα έχει:
• Γάζες-επίδεση στην περιοχή του τραύματος
• Περιορισμό στην κινητικότητα της περιοχής
Ο ασθενής θα λάβει:
• Αντιβίωση
• Παυσίπονα
• Αντιπηκτική αγωγή από την ημέρα του χειρουργείου και για 4 εβδομάδες
Οι νέες τεχνικές διαχείρισης πόνου έχουν οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό του μετεγχειρητικού πόνου και στην ταχύτερη κινητοποίηση του ασθενούς.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ
Από τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες αρχίζει η αποκατάσταση με την βοήθεια εξιδικευμένου φυσικοθεραπευτή. Ο ασθενής θα καθίσει στο κρεβάτι, θα ορθοστατίσει και θα βαδίσει το απόγευμα της ημέρας του χειρουργείου ή την επόμενη ημέρα ανάλογα με την χειρουργική τεχνική και την γενική κατάσταση του ασθενούς. Ο ασθενής θα ξεκινήσει άμεσα ασκήσεις κινητοποίησης και ενδυνάμωσης του ισχίου. Το εύρος κίνησης θα βελτιωθεί σημαντικά τις πρώτες μεταγχειρητικές ημέρες, όπως και μυική δύναμη. Στόχος της αποκατάστασης είναι μέχρι ο ασθενής να πάρει εξιτήριο από την κλινική να μπορεί να σηκωθεί μόνος του από το κρεβάτι , να κινηθεί στο χώρο του δωματίου με τη βοήθεια βακτηριών και να επισκεφτεί την τουαλέτα, έτσι ώστε να είναι αυτόνομος όταν επιστρέψει στο σπίτι του. Η αποκατάσταση μετά την εξόδο από την κλινική συνεχίζεται με τη βοήθεια φυσικοθεραπευτή στο σπίτι είτε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις σε κέντρο αποκατάστασης.
Οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, οι τεχνικές διαχείρησης του πόνου και οι νέες μέθοδοι φυσικοθεραπείας-αποκατάστασης έχουν οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό της διάρκειας νοσηλείας στην κλινική.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Στην πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο(6-8 εβδομάδες μετεγχειρητικά) ο ασθενής πρέπει να προσέξει τις ακόλουθες οδηγίες (ανάλογα με την χειρουργική τεχνική):
• Σε περίπτωση πυρετού, ερυθρότητας-οιδήματος του τραύματος, εξόδου υγρού από το τραύμα ή έντονου πόνου πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό
• Αποφυγή ακραίων θέσεων της άρθρωσης
• Χρήση τραπεζοειδούς βακτηρίας ή βακτηριών μασχάλης (παρόλο που ο ασθενής αισθάνεται έτοιμος να βαδίσει χωρίς βοηθητικά μέσα) για την σωστή ενσωμάτωση των υλικών στο οστό
• Αποφυγή κατάκλισης επί της χειρουργηθείσας πλευράς
ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
• Συνέπεια της αναισθησίας: Οι σύχρονες τεχνικές αναισθησίας είναι γενικά πολύ ασφαλείς. Ο αναισθησιολόγος μετά τον προεγχειρητικό έλεγχο θα σας ενημερώσει για την μέθοδο που θα χρησιμοποιήσει και τους πιθανούς κινδύνους
• Λοίμωξη: Ο κίνδυνος λοίμωξης είναι πολύ μικρός και σχετίζεται συνήθως με τη γενική κατάσταση του ανοσοποιητικού του ασθενούς. Θα σας χορηγηθεί η κατάλληλη αντιβιωτική θεραπεία
• Εν τω βάθει θρόμβωση: Η γρήγορη κινητοποίηση του ασθενούς, η χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής (ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους) και η χρήση καλτσών αποσυμπίεσης μειώνει στο ελάχιστο τον κίνδυνο θρόμβωσης
• Εξάρθρημα: Ο κίνδυνος εξαρθρήματος υφίσταται στην πρώιμη μετεγχειρητική περιόδο, οπότε και το μυικό πέταλο που περιβάλλει το ισχίο είναι στη φάση επούλωσης και είναι αδύναμο. Ακολουθώντας κατά γράμμα τις μετεγχειρητικές οδηγίες, ο κίνδυνος περιορίζεται στο ελάχιστο
• Σπάνιες επιπλοκές: Έχουν περιγραφεί εξαιρετικά σπάνια επιπλοκές όπως κάκωση νεύρου, κάκωση αγγείου, κάταγμα
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
• Εξειδικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας-αποκατάστασης για 6-8 εβδομάδες
• Επανεξέταση από το γιατρό σας τη 2η, 4η και 6η μετεγχειρητική εβδομάδα
• Ακτινολογικός έλεγχος 3 μήνες και 1 χρόνο μετεγχειρητικά και στη συνέχεια κάθε 2 χρόνια